Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan, İkinci Başkan Mesut Kınalı ve Kurul Üyesi Mehmet Altuntaş, Mehmetçiğe destek için Kilis ve Hatay’a gitti. Uluslararası kamuoyuna seslenen TİHEK Başkanı Süleyman Arslan “Devletler eğer kendilerinin insan hakları savunucusu olduğunu iddia ediyorlarsa bu konuda iradelerini samimi bir şekilde ortaya koymaları ve birlikte mücadele etmeleri gerekmektedir” diye konuştu.
TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, TİHEK İkinci Başkanı Mesut Kınalı ve Kurul Üyesi Mehmet Altuntaş ve personelin katıldığı ziyaret Kilis’te başladı. TİHEK Heyeti Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara ile biraraya geldi. Terör örgütü PYD/YPG’nin Kilis’e yönelik roketli saldırılarında kentin gördüğü zarar ve can kayıplarının yanı sıra Öncüpınar Geçici Barınma Merkezi’ndeki son duruma ilişkin bilgi alan heyet daha sonra 24 Ocak 2018 tarihinde PYD/YPG terör örgütü tarafından hedef alınan ve ağır hasar gören tarihi Çalık Camii’ni ziyaret etti. Heyet Cami’de incelemelerde bulundu.
Cami ziyaretinin ardından Arslan ve beraberindeki heyet on binlerce Suriyeli sığınmacıya evsahipliği yapan Öncüpınar Geçici Barınma Merkezi’ni ziyaret etti. Kilis Vali Yarcımcısı Fehmi Sinan Niyazi heyete sığınmacı kampıyla ilgili bilgi verdi. TİHEK Heyeti kampın fiziki şartları hakkında incelemelerde bulunarak Suriyeli sığınmacıların sorunlarını dinledi.
“Devletler kendilerini insan hakları savunucusu olarak görüyorlarsa bu konuda iradelerini samimi bir şekilde ortaya koymalılar”
Basına da bir açıklamalarda bulunan TİHEK Başkanı Süleyman Arslan “Net bir şekilde söylemek gerekir ki terör bir insanlık suçudur ve insan hakları ihlallerinin en önemli kaynaklarından bir tanesidir. Devletler haklarını, vatandaşlarını her türlü insan hakkı ihlaline karşı korumak yükümlülüğündedir. Devletler de bu konuda dayanışma yapmak zorundadır. Devletler eğer kendilerinin insan hakları savunucusu olduğunu iddia ediyorlarsa bu konuda iradelerini samimi bir şekilde ortaya koymaları ve birlikte mücadele etmeleri gerekmektedir” diye konuştu. Bunun aksine başka türlü konuşup arka planda terör örgütlerini destekliyorlarsa burada çok ciddi bir insan hakları sorunu vardır” diye konuştu.
TİHEK Başkanı Arslan, terör örgütlerine destek verenlerin kınanması gerektiğini, eğer çok ciddi samimiyet sorunu olmasaydı dünyada terör olaylarının yaşanmayacağını belirtti. Arslan “Mümkün mertebe bu samimiyet testini geçen bölge devletleriyle bölge halklarının birbirleriyle iş birliği içerisinde bir an önce komşu sınırına gelmiş terör tehdidini birlikte bertaraf etmeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Heyet ziyaretin ikinci gününde Hatay Valisi Erdal Ata’^yı ziyaret etti. Ata, 3 semavi inanca mensup insanların karşılıklı saygı içerisinde ve kardeşlik hukuku çerçevesinde bir arada yaşadığı merkez olan Hatay’da konuklarını ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ildeki mevcut hoşgörü kültürünün dünyaya örnek olması dileğinde bulundu. Ziyaretleri nedeniyle Başkan Arslan ve Kurul üyelerine teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan ise TİHEK’in yeniden düzenlenen yapısı, kurum ve kurulun görevleri kapsamında sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek Vali Ata’ya mesaisinde başarılar diledi.
Heyet daha sonra Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi’ni ziyaret etmek üzere Altınözü ilçesine hereket etti. TİHEK Başkanı Arslan ve heyeti Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur’la makamında görüştükten sonra Geçici Barınma Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Heyet ilk olarak Barınma Merkezi içerisinde Suriyeli misafirlere hizmet veren işyerlerini gezerek halı dokuma, dikiş nakış, seramik atölyeleri ile kadın kuaförlük kursunu ziyaret etti. Türkiye Futbol Federasyonu’nca yapılan futbol sahasında Suriyeli çocuklarla futbol oynayan Arslan, Yetim Merkezi’nde çocuklara hediyeler verdi. Kızılay Çocuk Dostu Merkezi’nde ise heyete mini bir konser verildi.
“Mutlu bir gün geçirdik”
Suriyelileri evlerinde ziyaret ettiklerini anlatan Başkan Arslan, şöyle konuştu: "Misafirlerimizin kötü günlerini unutması için her türlü araç, gereç, düzen, tertibat alınmış durumdadır. Halı sahalarından tutun oyun alanlarına, çardaklarına kadar hoş sohbet edebilecekleri, kendi kültürlerini yaşatabilecekleri bir yaşam alanı oluşturulmuş. Suriyeli kardeşlerimizle mutlu bir gün geçirdik. Suriyeli konuklarımız burada kendi vatandaşlarımız kadar rahatlar. Ancak görüşmelerimizde sığınmacı kardeşlerimizin vatan hasretlerinin olduğunu gözlemledik. Yetimlerin ve ailelerin yakınlarından mahrum kalmaları nedeniyle duydukları acıyı hissettik ve isteklerini dinledik. Bu acının dindirilmesi için neler yapılabileceğini araştırıyoruz" diye konuştu.
Kaymakam Bülent Uygur, ayrıca Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan ve beraberindeki heyete merkezle ilgili brifing verdi..