e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
Dünya Aile Günü Paneli Düzenleniyor
Dünya Aile Günü Paneli Düzenleniyor
12.05.2025
A- A+

Toplumun temelini oluşturan, bireylerin değer yargılarını edindikleri ilk sosyal yapı olan aile, aynı zamanda kültürel sürekliliğin ve kuşaklar arası aktarımın en güçlü aracıdır. Sevgi, dayanışma ve karşılıklı sorumluluk duygusuyla şekillenen aile, bireyin ruhsal ve toplumsal gelişiminde hayati bir rol üstlenmektedir. Bu denli önemli bir yapının korunması ve güçlendirilmesi, 1980’li yıllardan itibaren Birleşmiş Milletler’in de öncelikli gündem maddeleri arasında yer almaya başlamıştır. Ailenin refah düzeyinin artırılması, toplumsal kalkınmanın ve sosyal ilerlemenin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda, uluslararası iş birliğini güçlendirmek amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1993 yılında her yılın 15 Mayıs gününün "Dünya Aile Günü" olarak kutlanmasına karar vermiştir.

Aile üyelerinin özgürce ve güvenli bir şekilde bir arada yaşayabilmesi hukuki bir hak olarak korunmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8’inci maddesinde “herkesin özel ve aile hayatına saygı gösterilmesi hakkına sahip olduğu” hüküm altına alınmıştır. Benzer şekilde Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı’nın 7’nci maddesinde “herkesin özel ve aile yaşamına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahip olduğu” dile getirilmiştir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi “Aile, toplumun, doğal ve temel unsurudur, toplum ve devlet tarafından korunma hakkına sahiptir.” hükmünü haizdir.

1982 Anayasası, aileyi Türk toplumunun temel yapı taşı olarak kabul etmiş ve aile kurumunu, eşler arasında eşitlik ilkesine dayandırarak tanımlamıştır. Anayasal düzenlemeler çerçevesinde devlete; ailenin huzur ve refahının sağlanması, özellikle kadınların ve çocukların korunması ile aile planlamasının öğretilmesi ve uygulanması için gerekli tedbirleri alma ve ilgili teşkilatı kurma sorumluluğu verilmiştir.

Temel misyonu insan haklarını korumak ve geliştirmek, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması için çalışmak, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), kurumsal misyonu çerçevesinde faaliyetlerini etkin biçimde sürdürmektedir. 6701 sayılı TİHEK Kanunu’nun “Kurumun Görevleri” başlıklı 9’uncu maddesi “İnsan haklarının korunmasına, geliştirilmesine, ayrımcılığın önlenmesine ve ihlallerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapmak” ve  “İnsan hakları ve ayrımcılıkla mücadele konularında kitle iletişim araçlarını da kullanarak bilgilendirme ve eğitim yoluyla kamuoyunda duyarlılığı geliştirmek” hükümlerini ihtiva etmektedir. Bu kapsamda, Kurumumuz tarafından 13 Mayıs 2025 tarihinde TİHEK Ana Bina Konferans Salonu’nda “Dünya Aile Günü Paneli” gerçekleştirilecektir.

Panel programını görüntülemek için tıklayınız.

Paylaş :
©TİHEK Tüm hakları saklıdır.