e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
TİHEK Kurul Üyesi Dilek Ertürk, İngiltere'de Düzenlenen Çalıştaya Katıldı
TİHEK Kurul Üyesi Dilek Ertürk, İngiltere'de Düzenlenen Çalıştaya Katıldı
21.12.2017
A- A+

Oxford Üniversitesi Kriminoloji Merkezi ev sahipliğinde, 14 Aralık 2017 tarihinde İngiltere’nin Oxford kentinde “Mülteci/Göçmen Alıkonulma Merkezlerinde İnsan Haklarının İzlenmesi” konulu bir çalıştay düzenlendi.

Çalıştaya Oxford Üniversitesi Kriminoloji Merkezi Müdürü Profesör Mary Bosworth, İngiltere Ulusal Önleme Mekanizması (İngiltere ve Galler Hapishaneleri Müfettişliği) Üyesi Hindpal Singh Bhui, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ulusal önlenme mekanizması ve Ombudsmanlık temsilcilerinin yanı sıra Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyesi Dilek Ertürk ile Uzman Yardımcısı Habibe Kara katıldı.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Üyesi Dilek Ertürk, “Ulusal Önleme Mekanizması (UÖM) İşlevi Bağlamında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ertürk konuşmasında, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun tarihsel gelişimi ve 2013 yılında Ulusal Önleme Mekanizması (UÖM) görevini devralma sürecine değindi. Kurul Üyesi Ertürk Kurumun Ulusal Önleme Mekanizması kapsamındaki görevlerini katılımcılarla paylaştı.

Ertürk dünyada İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci krizinin yaşandığını, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği istatistiklerine göre, yerlerinden edilmiş ve uluslararası koruma talep eden insanların yüzde 57’sinin sadece 10 ülkede toplandığını belirtti. Türkiye’nin koruma talep eden yaklaşık 3,5 milyon insana ev sahipliği yaparak öncülük ettiğini dile getiren Ertürk, ülkemizin çaresiz göçmenler için açık kapı politikası izlediğini vurguladı.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun görevi kapsamında bulunan Ulusal Önleme Mekanizması olarak, geri gönderme merkezleri ve cezaevleri de dahil olmak üzere, kişilerin özgürlüklerinden yoksun bırakıldığı alıkonulma merkezlerine haberli ve habersiz düzenli ziyaretler gerçekleştirme görev ve yetkisinin bulunduğunu belirten Ertürk, Kurumun yasa ile Ulusal Önleme Mekanizması olarak belirlenmesinin, idari ve mali özerkliğe sahip olmasının ayrıca ulusal insan hakları ve eşitlik kurumu görevlerini de üstlenmiş olmasının ve Hükümetimizin Kurumumuza ve işlevine ilişkin olumlu yaklaşımının, Kurumun en güçlü yönleri olduğunu ifade etti.

Ertürk ayrıca Cezaevi İzleme Kurulları ile İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları raporları ile Kurumumuza yapılan başvurular birlikte değerlendirilerek, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi amacıyla alıkonulma merkezlerine yönelik ziyaret planlaması çalışmalarının yürütüldüğüne, farkındalık arttırma ve diğer geliştirici faaliyetlerle mekanizmanın kamuoyu tarafından bilinirliğinin arttırılmasının amaçlandığını belirtti.

Ertürk, mülteci krizi ile ilgili istatistiklerle değil insanla karşı karşıya olunduğu gerçeğinin asla unutulmaması gerektiğini, insani değerlerin önceliklere yerleştirilerek sürdürülebilir çözümler bulmanın ve insan haklarını korumak ve teşvik etmenin tüm insanlığın ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.

İngiltere Ulusal Önleme Mekanizması (İngiltere ve Galler Hapishaneleri Müfettişliği) Üyesi Hindpal Singh Bhui ise Türkiye ile işbirliğine her zaman açık olduklarını, birlikte faaliyetler düzenlemekten onur duyacaklarını belirtti.

 
Paylaş :
©TİHEK Tüm hakları saklıdır.