Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan, Üsküdar Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “İnsan Haklarını Koruma Mekanizmaları Bağlamında TİHEK” konulu video konferansa konuşmacı olarak katıldı. Programa aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı da katıldı.
Başkan Süleyman Arslan konuşmasına Azerbaycan’ın kuruluşunun 102. Yıldönümü ve 29 Mayıs İstanbul’un fethinin 567. Yıldönümünü kutlayarak başladı.
Arslan, video konferansa Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunu tanıtan bir sunumla başladı. Ulusal ve uluslararası insan hakları kurumlarının gelişimini tarihsel açıdan ele alan TİHEK Başkanı ARSLAN, ulusal kurumların kamu gücü ve mali kaynakları ile sivil toplumun insan hakları duyarlılığını birleştiren kurumlar olduklarını ifade etti.
Medyanın, sivil toplum kuruluşlarının ve eğitim kurumlarının bir araya gelerek İnsan Hakları Eğitimi çalışmaları yapması gerektiğini belirten TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, bu eğitimin küçük yaşlarda başlamasının önemine değindi. Arslan “30 yaşındaki kamu personeline görevdeyken insan hakları ihlali nedeniyle müdahale etmektense, 5 yaşında ona hak bilinci ve hakkaniyetli davranmayı öğretirseniz sorunlarımız büyük ölçüde zaten ortadan kalkar” diye konuştu.
Uluslararası kuruluşların insan hakları alanında çalışmalarını değerlendiren Arslan, BM Güvenlik Konseyinin çoğulcu, demokratik ve bağımsız olmadığının altını çizdi. Arslan, Güvenlik Konseyi yapısının veto yetkili üyeleri yönünden ulusal insan hakları kurumlarının taşıması gereken niteliklere dair çerçeveyi belirleyen Paris Prensiplerinin “çoğulculuk” ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Arslan, Güvenlik Konseyinin yapısını kast ederek “Örneğin, insan hakkı ihlali bizzat bu beş ülkeden biri tarafından gerçekleştirildiğinde, veto hakkı göz önünde bulundurulursa, insan hakları sisteminin işler ve saygı duyulabilir olmasından söz edemeyiz. Bu mekanizmaların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
TİHEK Başkanı Arslan üniversitelere, bünyelerindeki öğrenci kulüplerine ve STK’lara insan hakları alanında hazırladıkları raporları kendilerine de gönderme çağrısında bulunarak “Böylece hem o kurumlar TİHEK’le beraber çalışarak kendi kapasitelerini geliştirmiş olurlar hem de biz bu bilgilerden faydalanmış oluruz” diye konuştu.
Kurumun kısa süre içinde 2 uluslararası sempozyum düzenlediğini ifade eden Arslan, bunlardan birinin “İnsan Haklarını Yeniden Düşünmek” diğerinin de “Ailenin Korunması Hakkı” temalarıyla gerçekleştirildiği bilgisini verdi.
Video Konferansın Tamamını İzlemek İçin Tıklayınız...
https://youtu.be/8N-HlbECBuA