Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına gelindiğinde yaklaşık 2,5 milyar insanın bir dereceye kadar işitme kaybı yaşayacağını ve en az 700 milyon kişinin işitme rehabilitasyonuna ihtiyaç duyacağını öngörmektedir. Ülkemizde de doğuştan veya gürültülü çalışma ortamı, ileri yaş ve hastalık gibi çeşitlenen nedenlerden ötürü işitme engeline sahip çok sayıda birey bulunmaktadır. İstatiksel veriler işitme engeline sahip bireylerin sayısında artış eğilimi olduğunu ortaya koymaktadır.
İşitme engelli bireylerin insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ile bu bireylere yönelik ayrımcılıkla mücadele hususundaki çalışmalar önem arz etmektedir. İşitme engelli bireylerin haklarından tam ve etkin biçimde yararlanmasının öneminden ötürü işitme engelli bireylere yönelik ulusal düzeyde hak ve özgürlükler düzenini tahkim etmek amacıyla çok sayıda yasal düzenleme hayata geçirilmiştir. Ülkemiz başta Birleşmiş Milletler (BM) Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS) ve İhtiyari Protokolü olmak üzere tarafı olduğu birçok uluslararası düzenlemeyi ulusal hukuk düzenimizin bir parçası haline getirmiştir.
Temel misyonu insan onurunu esas alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz, işitme engelli bireylerin topluma tam ve diğer bireylerle eşit katılımlarının sağlanması ve toplumdaki yaşam kalitelerinin arttırılması temennisiyle Uluslararası İşitme Engelliler Haftası’nı kutlamaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.