e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
TİHEK İl İstişare Toplantılarının Üçüncüsünü Sakarya'da Gerçekleştirdi
TİHEK İl İstişare Toplantılarının Üçüncüsünü Sakarya'da Gerçekleştirdi
25.02.2020
A- A+

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), insan hakları sorunlarını tartışmak ve insan hakları konularında bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluşlar, yükseköğretim kurumları, basın ve yayın kuruluşları, araştırmacılar ve ilgili diğer kişi, kurum ve kuruluşların katılımı ile daha önce Konya ve İstanbul’da düzenlenen il istişare toplantılarının üçüncüsünü 20 Şubat 2020 tarihinde Sakarya ilinde gerçekleştirdi. Toplantı, bu anlamıyla çoğulcu ve etkin bir katılıma olanak sağlamıştır.

İl istişare toplantısı öncesinde TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, İkinci Başkan Mesut Kınalı, Kurul Üyeleri Prof. Dr. Halil Kalabalık ve Mehmet Altuntaş, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ile Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Necdet Tömekçe, SAÜ ve SUBÜ Rektör Vekilleri, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve daire müdürleri ile değerlendirme toplantısında bir araya geldi.

Değerlendirme toplantısının ardından Sakarya Valiliği toplantı salonunda istişare toplantısı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda TİHEK’in tarihçesi ve faaliyetlerinin anlatıldığı bir sinevizyon gösterimi de yer aldı. Akabinde TİHEK Başkanı Süleyman Arslan’ın ve Sakarya Valisi Sn. Ahmet Hamdi Nayir’in açılış konuşmaları gerçekleşti. TİHEK Başkanı Süleyman Arslan Sakarya’da olmaktan son derece memnun olduklarını belirtip, “İstişare toplantıları Kurumumuzun son derece ehemmiyet verdiği, düzenli olarak icra etmek noktasında gayret gösterdiği çalışmaların başında gelmektedir. Daha önce Konya ve İstanbul’da düzenlediğimiz istişare toplantılarının bugün için üçüncüsünü gerçekleştirmekteyiz. Türkiye’deki coğrafi büyüklük ve nüfus göz önüne alındığında TİHEK’in sadece merkezden sunduğu hizmetlerle insan hakları şehirleri inşa etmesi çok güçtür. Bu nedenle sorunları kaynağında çözme potansiyeli olan bu yapıların güçlendirilmesi ülkemizde insan hakları şehirleri inşa etme noktasında da önem arz etmektedir. Yereldeki bütün aktörleri bir araya getiren bu yapıların ivedi olarak hak ettiği değeri görmesi en temel arzumuzdur. Bizi bütün konukseverliğiyle ağırlayan Sayın Valimiz ile ekip arkadaşlarına ve bütün katılımcılara teşekkür ediyoruz” dedi. Vali Ahmet Hamdi Nayir ise “Bugün ilimizde insan hakları gibi önemli bir konuda ülke çapında bunu idare eden, yönlendiren, bilgilendiren bir kurumun temsilcileri ve uzmanları ile bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hak kavramı insanlıkla birlikte başlayan bir olgudur. Yaşlılarımızdan çocuklara, hastamızdan engellimize, üreticimizden tüketicimize kadar toplumun her kesimini ilgilendiren bir kavramdır. Hak kavramı eğer uyulduğu takdirde huzuru, mutluluğu getirecek olan bir kavramdır. Saygı duyulmadığı takdirde, toplumun dengelerini bozacak, anarşiye sebep olacak bir kavram olarak da karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla her ülkenin, her ideolojinin temelinde var olması gereken hak kavramını içeren böylesi önemli bir konunun ilimizde konuşulmasından memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

 Polis Akademisi Başkanlığı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Yayla’nın “Şehir, Üniversite ve İnsan Haklarının Yerelde Korunması” konusunda bilgiler verdiği sunumdan sonraki oturum kısmında TİHEK kurul üyeleri, katılımcıların sorularını cevaplandırıp görüş, teklif ve önerilerini de not aldılar. Gerçekleşen bu toplantı ile katılımcılar insan hakları alanında yerelde yaşanan sorunları, fikir ve eleştirileri ile bunlara ilişkin çözüm önerilerini dile getirme fırsatı buldu. Üçüncüsü Sakarya’da gerçekleştirilen il istişare toplantılarının il valilikleri ve il-ilçe insan hakları kurulları işbirliği ile diğer illerde de gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

Paylaş :
©TİHEK Tüm hakları saklıdır.