Uluslararası Göçmenler Günü vesilesiyle TİHEK Başkanı Süleyman ARSLAN, 1940’lı yıllarda Bulgaristan Türklerine öncülük eden Osman Kılıç’ı evinde ziyaret etti ve TİHEK adına plaket takdim etti.
Ziyaret esnasında o yıllara ait hatıralarını anlatan ve 15 yıl hapis yattığını belirten Osman Kılıç “1944 yılında Balkanlara komünizm yerleştiğinde Bulgaristan’da üç milyon Türk vardı. O yıllarda Türklerin liderliği bana nasip oldu. İstanbul’dan gelen icazetli hocalar vardı. Onların hepsi de yaşlıydı. Bulgarca bileni de yoktu. İçlerinde Bulgarca bilen ben vardım. Komünist yönetim ilk başta hürriyet, eşitlik, din diyanete özgürlük dedi. Ancak, 1946 yılından sonra komunizm iyice yerleşince her şey tersine döndü. Sen misin Türkçe isteyen, sen misin din diyanet diyen diyerek beni hapse attılar. İdama mahkum edildim. 15 yıl hapiste kaldım. Daha sonra hükümetlerin karşılıklı anlaşması sonucu serbest bırakılarak Türkiye’ye geldim. Komunizmde aile yoktu. Kadın erkek dahil her şey müşterekti. Bir gün gelecek herkes çalışacak, herkese bir pusula verilecek, çalışana bir yevmiye verilecek, çalışmayana verilmeyecekti. Hiç kimsenin kendine ait evi olmayacak, arazisi olmayacak, devletin verdiğiyle yetinecekti.” İfadelerine yer verdi.
Ziyaret sonrası Başkan Arslan, Bulgaristan’da yaşanan sıkıntıları izleyicilere aktaran, çocuklara ve gençlere bir başarı hikayesi sunan, yaşanan acı ve sıkıntıları tüm dünyaya duyurmak için özveriyle halterde dünya rekorları kıran Naim Süleymanoğlu’nun hayatını anlatan "Naim" filmini 50 göçmen çocukla birlikte izledi.