Ülkemizde doğuştan, gürültülü çalışma ortamı, ileri yaş ve hastalık gibi çeşitli nedenlerden ötürü işitme engeline sahip çok sayıda birey bulunmaktadır. İstatiksel veriler işitme engeline sahip bireylerin sayısında artış eğilimi olduğunu ortaya koymaktadır. İşitme engelli bireyler başta eğitim, iş hayatı ve sağlık hizmetleri olmak üzere yaşamın birçok alanında ayrımcılık ile karşı karşıya kalmaktadır. İşitme engellilerin maruz kaldığı ayrımcılık, çeşitli sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda kendini gösterebilmektedir. Özellikle toplumumuzda işitme engelliler hakkında birtakım ön yargılar, stereotipler ve bireysel farklılıkları dikkate almayan basmakalıp düşüncelerin varlığı, işitme engellilerle etkili iletişim kurmak için gerekli bilgi ve eğitim eksikliği ile bir araya geldiğinde bu durum, işitme engellilerin toplumsal yaşamdan uzaklaşmasına yol açabilmektedir.
Eşitlikçi toplum yapısının tesis edilebilmesi noktasında öncelikle işitme engellilerin karşılaştığı sorunları ele almak, işitme engelli bireylerin haklarını tam ve diğer bireylerle eşit biçimde kullanabilmesi için kamuoyunda farkındalık oluşturulması, yasal düzenlemelerin etkin biçimde uygulanmasının sağlanması ve erişilebilirlik standartlarının geliştirilmesinin kritik önemi haizdir.
Dünyada işitme engelli bireylerin maruz kaldığı sorunların toplumsal görünürlüğünü artırmak, işitme engellilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 23-29 Eylül Haftası, “Uluslararası İşitme Engelliler Haftası” olarak kabul edilmiştir. Uluslararası İşitme Engelliler Haftası kapsamında işitme engellilerin hayatın çeşitli alanlarında maruz kaldıkları ayrımcılık olgusunu farklı yönleriyle değerlendirmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla Kurumumuz tarafından 24 Eylül 2024 tarihinde (Salı) Kurumumuzun Ana Bina Konferans Salonunda (Yüksel Caddesi, No:23, Kızılay, Çankaya/ANKARA) “İşitme Engelli Bireylere Yönelik Ayrımcılıkla Mücadelede Sorunlu Alanlar ve Çözüm Önerileri” konulu bir panel düzenlenecektir.