e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
Gaziantep’te Tarım İşçileri Arasında Cinsiyete Dayalı Farklı Ücret Belirlenmesi İddiaları Hakkında Basın Açıklaması
Gaziantep’te Tarım İşçileri Arasında Cinsiyete Dayalı Farklı Ücret Belirlenmesi İddiaları Hakkında Basın Açıklaması
26.07.2024
A- A+

Gaziantep’in Nizip ilçesinde fıstık bahçelerinde çalışan tarım işçileri için belirlenen ücretler arasında cinsiyete dayalı ayrımcılık yapıldığına ve kadın işçiler için belirlenen ücretin erkek işçiler için belirlenen ücretten daha az olduğuna ilişkin haberler yazılı ve görsel medyaya yansımıştır.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 23’üncü maddesinde; “Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, adaletli ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır. Herkesin, herhangi bir ayrım gözetmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır.” hükmü yer almaktadır. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin “Çalışma yaşamında fırsat eşitliği” başlıklı 11’inci maddesinde ise Sözleşme’ye taraf devletlerin istihdam alanında kadınlara karşı ayrımı önlemek için sosyal yardımlar dâhil eşit ücret hakkı, eşdeğerdeki işte eşit muamele ve işin cinsinin değerlendirilmesinde eşit muamele görme hakkını temin etmek üzere tüm gerekli ve uygun önlemleri almaları gerektiği belirtilmektedir.

Ayrıca Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 6 Haziran 1951 tarihinde kabul edilen 100 No’lu Eşit Ücret Sözleşmesi, erkek ve kadınların, eşit işlerde eşit ücret ve sosyal haklara sahip olmalarını öngörmektedir. Bu sözleşme, Türkiye tarafından 19 Temmuz 1967 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Sözleşmenin 1. maddesi “Eşit değerde iş için erkek ve kadın işçiler arasında ücret eşitliği” ifadesini içermektedir.[1]

Ulusal mevzuatımızda ise Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10’uncu maddesinde herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu düzenlenmiş; 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun 3’üncü maddesinde hukuken tanınan hak ve hürriyetlerden yararlanmada “cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş” temellerine dayalı ayrımcılık yasaklanmıştır.

Ayrımcılık yasağı ihlallerini resen incelemekle görevli kılınan ve temel misyonu insan onurunu esas alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz, yazılı ve görsel medyaya yansıyan mezkûr iddiaları yakından takip etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Paylaş :
©TİHEK Tüm hakları saklıdır.