
Romanlar, yüzyıllara dayanan yaşam pratikleri ile dünya kültür mozaiğinin önemli bir parçasıdır. Ne yazık ki bu zenginlik; Romanların maruz kaldığı ön yargılar, sosyal dışlanma, ekonomik eşitsizlikler ve benzeri nedenlerle gölgelenmektedir. Romanların yaşadıkları bu sorunların tartışılması amacıyla 8 Nisan 1971 tarihinde toplanan Dünya Roman Kongresi’nde, ayrımcılıkla mücadele konusunda iş birliğinin teşvikine yönelik önemli kararlar alınmıştır. 1990 yılında ise, Kongrenin toplandığı 8 Nisan gününün “Dünya Romanlar Günü” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. 2021/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile bugünün ülkemizde “Romanlar Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi başta olmak üzere uluslararası insan hakları müktesebatı “hiçbir kimsenin ırk, etnik köken, dil veya sosyal statü gibi nedenlerle ayrımcılığa uğramayacağını” açıkça hükme bağlamaktadır. Bununla birlikte küresel ölçekte Romanlar; günlük yaşamda nefret söylemleri, damgalama ve hatta yapısal ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaktadır. Romanlara yönelik ayrımcılığın esas olarak Romanların etnik kökenine ve yaşam tarzına dayalı olduğu göz önüne alındığında Romanların topluma katılımını engelleyen nefret söylemi dâhil ırkçılığın, hoşgörüsüzlüğün ve yapısal ayrımcılığın önlenmesi ve ortadan kaldırılması önem arz etmektedir. Bu doğrultuda uluslararası düzeyde Romanların insan haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla; Roman çocukların eğitim hakkını destekleyecek programların hayata geçirilmesi, Romanların işgücü piyasasına erişiminin güçlendirilmesi, Romanlara yönelik ayrımcılığın önlenmesi ve Roman dili ile kültürünün yaşatılması için uluslararası iş birliğinin artırılması gerekmektedir.
Romanlara yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması açısından; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve ilgili diğer kişi ve kuruluşlar tarafından bütüncül, kapsayıcı, eşitlikçi ve şeffaf politikalar geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu çerçevede ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi (2023-2030) ve I. Aşama Eylem Planı (2023-2025) kamuoyuyla paylaşılmıştır. Ayrıca söz konusu Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na ilişkin olarak 2023/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz, Romanlara yönelik her türlü ön yargının ve ayrımcılığın son bulduğu eşitlikçi bir toplum inşa edilmesi temennisiyle Dünya Romanlar Günü’nü kutlamaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.