BM Genel Kurulu, 11 Temmuz’un “Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü” olarak ilan edilmesi talebini kabul etmiştir. Bu karar, tarihin en karanlık sayfalarından biri olan Srebrenitsa Soykırımı’nda hayatını kaybeden masum insanların anısını yaşatmak ve soykırımın bir daha yaşanmaması için farkındalık oluşturmak amacı taşımaktadır.
Srebrenitsa Soykırımı, 1995 yılında Bosna-Hersek’te, Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana tanık olduğu en büyük vahşetlerden biri olarak tarihe geçmiştir. Bu insanlık dışı olayda, 8.000’den fazla Boşnak sivil, sistematik biçimde katledilmiştir. Bu karar, uluslararası toplumun, bu trajediyi ve mağdurlarını hatırlama konusundaki adımının önemli bir ifadesidir. Unutulmamalıdır ki, soykırımlar ve insanlık suçları, yalnızca belirli bir toplumu değil, tüm insanlığı hedef alan evrensel suçlardır. Bu nedenle, bu tür acıların tekrar yaşanmaması için geçmişten ders çıkarmak ve geleceğe yönelik güçlü adımlar atmak insanlık adına zorunluluk addedilmelidir.
Srebrenitsa’da yaşanan katliam, soykırım ve yıkım ne yazık ki bugün Filistin topraklarında yaşanmaktadır. İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana uluslararası toplumun ve uluslararası kuruluşların bütün tepkilerine rağmen, Filistinli sivil halka yönelik insancıl hukuk normlarını ve uluslararası hukuku ihlal eden ve soykırım ve insanlığa karşı suç teşkil eden şiddetli saldırılarına ara vermeksizin devam etmektedir. İsrail’in Filistin’de gerçekleştirmiş olduğu bu sistematik katliam ve soykırımın bir an evvel sona erdirilmesi ve bu katliamdan sorumlu olanların Uluslararası Ceza Mahkemesi başta olmak üzere uluslararası yargı organlarında hesap verebilmesi adına BM Genel Kurulu’nun bu kararı umut vericidir.
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu olarak; bu vesileyle, Srebrenitsa’da hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyor, İsrail’in Filistin’de gerçekleştirmiş olduğu soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçu teşkil eden saldırıları telin ediyor, ayrıca bu türden trajedilerin bir daha yaşanmaması için uluslararası toplumun daha fazla inisiyatif almasının önemine vurgu yapıyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.