Toplumsal yaşamda, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması demokratik devletin temel unsurlarından birisidir. Küresel ölçekte kadınlar; Fransa’da 1944 yılında, Yunanistan’da 1952 yılında, İsviçre’de 1974 yılında seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır. Buna karşın Türkiye’de kadınlar; 1930 yılında belediye seçimlerinde, 1933 yılında muhtarlık seçimlerinde; 5 Aralık 1934 tarihinde milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Bu bağlamda dünya örneklerinde ülkemizin kadınların siyasi temsilinde önemli bir yerinin bulunduğu ifade edilebilir.
Ülkemizde kadınların siyasi temsilini sağlamaya ve artırmaya yönelik çeşitli reformlar yapılmış, bu doğrultuda önemli yasal düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Bu bağlamda Kurumumuz; kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve kadınların siyasi hayata eşit katılımlarının güçlendirilmesi konularında önemli görev ve sorumluluklar üstlenmektedir. Bu kapsamda Kurumumuz; farkındalık artırma ile yıllık ve tematik raporlama çalışmaları yürütmekte; ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ve üniversiteler ile iş birliği içinde çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Temel misyonlarından biri insan onurunu esas alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması ve hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz; kadınların seçme ve seçilme hakkının demokratik toplumların en temel unsurlarından biri olduğunu vurguluyor, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.