Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan Dünya Şiddet ve Sağlık Raporunda şiddet; “kişinin kendisine, başka bir kişiye veya bir gruba ya da topluluğa karşı, yaralanma, ölüm, psikolojik zarar, kötü gelişim veya mahrumiyetle sonuçlanan veya sonuçlanma olasılığı yüksek olan, tehditle veya fiili olarak fiziksel güç veya kuvvet kullanımı” olarak tanımlanmıştır. Raporda; kadınlar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere kişilere yönelik şiddetin yaralanma, sakatlık ya da ölümle sonuçlanmasa da fiziksel, psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabildiği, sonuçların gizli olabileceği ya da ortaya çıkmasının yıllar sürebileceği, bu nedenle de şiddet tanımının geniş yorumlanması gerektiği ifade edilmiştir.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere birçok uluslararası sözleşmede tüm bireylerin yaşam hakları, işkence ve kötü muamele yasağı ve insan onuruna saygı korunmaktadır. Söz konusu uluslararası sözleşmelere ve beyannamelere paralel olarak Anayasa’nın 17. maddesinde “herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu, kişilerin vücut bütünlüklerine dokunulamayacağı, kimseye işkence ve eziyet yapılamayacağı, kimsenin insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamayacağı” güvence altına alınmıştır. Bu ilkeler, şiddetsiz bir toplumun temellerini oluşturmaktadır.
BM Genel Kurulu tarafından 5/6/2007 tarihinde alınan kararla Hindistan Bağımsızlık Hareketi lideri Mahatma Gandhi’nin doğum günü olan 2 Ekim, şiddetsizliği teşvik etmek ve Gandhi’nin şiddetsiz direniş felsefesini anmak amacıyla Uluslararası Şiddetsizlik Günü ilan edilmiştir. Gandhi, “Şiddet, şiddeti doğurur; şiddetsizlik ise barışı.” sözüyle, şiddetsizliğin toplumsal değişimi ve adaleti sağlama konusundaki gücünü vurgulamış, bu anlayışın dünya genelinde barış ve eşitlik için önemli bir araç olduğunu savunmuştur.
Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi, işkence ve kötü muamele ile mücadele edilmesi olan Kurumumuz, 2 Ekim Uluslararası Şiddetsizlik Günü vesilesiyle, tüm dünyada temel hak ve özgürlüklerin önüne geçen şiddet eylemlerinin sona ermesini temenni etmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.