Sağlık alanında yaşanan gelişmelerle beraber yaşam süresindeki artış ve doğurganlık oranının azalması tüm dünyada demografik yapının değişmesine sebep olmaktadır. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 12 Ocak 2023 tarihinde yayımlanan Dünya Sosyal Raporu’nda; dünya genelinde 2021 yılında 761 milyon olan 65 yaş ve üstü nüfusun iki kattan fazla artarak 2050'de 1,6 milyara çıkacağının tahmin edildiği, sürdürülebilir bir gelecek için yaşlıların odak noktasında olması gerektiği ifade edilmiştir.
Küresel eğilimlere koşut olarak Türkiye’de de yaşlı nüfus, diğer yaş gruplarına göre daha hızlı artış göstermektedir. Yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, 2018 yılında 7 milyon 186 bin 204 kişi iken son beş yılda %21,4 artarak 2023 yılında 8 milyon 722 bin 806 kişi olmuştur. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2018 yılında %8,8 iken, 2023 yılında %10,2’ye yükselmiştir. Nüfus projeksiyonlarında Türkiye’de yaşlı nüfus oranının 2030 yılında %12,9, 2060 yılında %22,6 ve 2080 yılında %25,6 olacağı öngörülmektedir (TÜİK, 2023).
Yaşlılık dönemi bireyin kendini yeniden keşfettiği bir bilgelik dönemi olmasına karşın sosyal, ekonomik ve biyolojik nedenlerle kırılganlıkların yaşandığı bir yaşam dönemidir. Toplumda görülen yaşlı ayrımcılığı, ihmal ve istismar gibi olgular söz konusu kırılganlıkları derinleştirerek yaşlıların temel insan haklarından yararlanmalarına engel olmaktadır.
Yaşlılara yönelik ayrımcı tutum, ihmal ve istismar gibi olgular, yaşlılık döneminin ve yaşlıların yaşadıkları sorunların insan hakları bağlamında, çok boyutlu ve hak temelli olarak incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede yaşlıların başta karar alma mekanizmaları olmak üzere toplumsal yaşamın her alanına eşit şekilde katılmaları; sağlık, bakım ve sosyal hizmetlere erişmeleri ve insan onuruna yaraşır diğer sosyo-ekonomik şartlara sahip olmaları için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Yaşlıların yaşadıkları tüm sorunların çözüme kavuşturulması ve toplumsal farkındalık yaratılması amacıyla BM Genel Kurulu tarafından 14 Aralık 1990 tarihinde alınan kararla 1 Ekim tarihi “Dünya Yaşlılar Günü” olarak kabul edilmiştir.
Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz; yaşlı haklarını bir bütün olarak ele alan, bu konudaki hakları, yetkileri ve sorumlulukları ortaya koyan bir Uluslararası Yaşlı Hakları Sözleşmesi’nin kabul edilmesi ve her türlü ön yargının ve ayrımcılığın son bulduğu bir dünya temennisiyle 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nü kutlamaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.