e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
Türkiye Yaşlı Hakları Raporu Tanıtımı Gerçekleştirildi
Türkiye Yaşlı Hakları Raporu Tanıtımı Gerçekleştirildi
06.10.2022
A- A+

Kurumumuz ile Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde hazırlanan Türkiye Yaşlı Hakları Raporu kamuoyuna tanıtıldı.

Ankara Üniversitesi Senato Salonu’ndaki tanıtım toplantısına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü, Başkanımız Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Kurul Üyemiz Dilek Ertürk, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

"Huzurevlerinden önce huzurlu evleri oluşturmak lazım."

Açılış konuşmalarında söz alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü, Bakanlık olarak şefkat kurumu niteliğinde olduklarını, özellikle yaşlılara verilen hizmetin kalitesini denetlediklerini dile getirdi. Bakanlığa bağlı kuruluşlarda 25 bin yaşlının barındırıldığını belirten Bakan Yardımcısı Fatma Öncü "Huzurevlerinden önce huzurlu evleri oluşturmak lazım. Ebeveynlerin bu birlikte yaşamı konusunda tüm bakanlıkların da bütünleşik sistem içerisinde dönüşümü, değişime katkı sağlayacak yeni projeleri, yeni çalışmaları gerçekleştirmemiz gerektiğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

"Yaşlılara yönelik kötü muamele, hak ihlali, ayrımcılığın önlenmesine ilişkin kamusal farkındalığın ortaya çıkması gerekiyor."

Başkanımız Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise yaşlı hakları da dahil olmak üzere hak ve özgürlüklerin TİHEK’in görev alanına girdiğini belirterek kurumun misyonu gereği yaşlılara yönelik ayrımcılığın ve kötü muamelenin önlenmesi konusunda görev icra ettiklerini söyledi. Yaşlılara yönelik kötü muamele, hak ihlali, ayrımcılığın önlenmesine ilişkin hukuki tasarrufların yeterli olmadığını, kamusal ve toplumsal farkındalığın da oluşturulması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Kılıç konuşmasına şöyle devam etti: 

"Kamusal farkındalığın artırılması, yaşlılarımıza muamele etme konusunda, onların haklarına riayet etme konusunda, yaş temelli ayrımcılığa maruz bırakmama konusunda ciddi, topyekûn bir kamusal farkındalığın ortaya çıkması gerekiyor. Bu da bizim görev alanımıza giriyor TİHEK olarak. Nitekim bu çerçevede birçok faaliyete imza attık."

Prof. Dr. Kılıç, Kovid-19 salgını döneminde bütün dünyada yaşlıların en kırılgan grup olarak ortaya çıktığını ve Türkiye’nin bu noktada yaşlılarını koruyarak bütün dünyadan pozitif ayrıştığını kaydetti. Kılıç, farkındalık artırıcı faaliyetler kapsamında Türkiye Yaşlı Hakları Raporu’nun 3 yıllık emekle hazırlandığını sözlerine ekledi. 

"Kovid-19 döneminde yaşlı hakları ön plana çıktı"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise konuşmasında, dünyada yaklaşık 8 milyar kişinin yaşadığını, dünya nüfusunun hızla yaşlandığını dile getirdi. Türkiye’de 2002’de ortalama yaşam süresinin 70’li yaşlar olarak tahmin edildiğini anımsatan Ünüvar, bugün ise bu sayının 80’li yaşlar olarak tahmin edildiği bilgisini verdi. 

Yaşlıların çeşitli nedenlerle problemlerle karşılaşabildiğini söyleyen Prof. Dr. Ünüvar kamu makamlarınca yaşlıların haklarına erişimleri konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Kovid-19 salgını döneminde yaşlı haklarının daha da ön plana çıktığını vurgulayan Ünüvar, bu konuda TİHEK ile de yakın iş birliğinde olduklarını dile getirdi.

Açılış konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete raporun detaylarını paylaştı. 

Türkiye Yaşlı Haklar Raporuna buradan ulaşabilirsiniz. 

Paylaş :