e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
Türk İşaret Dili Bayramı Basın Açıklaması
Türk İşaret Dili Bayramı  Basın Açıklaması
07.06.2023
A- A+

Türk İşaret Dili, 07.07.2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 01.07.2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un 15’inci maddesiyle ilk kez resmi olarak tanınmıştır. Bu kapsamda Türk işaret dili sisteminin oluşturulmasında Türk Dil Kurumu görevlendirilmiştir. Türk Dil Kurumu tarafından ilk kez 07-08 Haziran 2007 tarihlerinde düzenlenen “Birinci Türk İşaret Dili Çalıştayının” açılış gününde oy birliğiyle alınan bir kararla 7 Haziran, “Türk İşaret Dili Bayramı” olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde doğuştan veya gürültülü çalışma ortamı, ileri yaş ve hastalık gibi çeşitli nedenlerden ötürü işitme engeline sahip çok sayıda birey bulunmakta ve bu sayı gün geçtikçe artış eğilimi göstermektedir. Bu nedenle işitme engelli bireylerin insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ile bu bireylere yönelik ayrımcılıkla mücadele hususundaki çalışmalar önem arz etmektedir. Ülkemiz, işitme engeli bulunan bireylere yönelik ulusal düzeyde hak ve özgürlükler düzenini tahkim etme amacıyla çok sayıda yasal düzenlemeyi hayata geçirmiştir. Bu kapsamda işitme engelli bireylerin haklarını güvence altına almak amacıyla somut politikalar geliştirilmiştir. Başta Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ve İhtiyari Protokolü olmak üzere tarafı olduğu birçok uluslararası düzenlemeyi ulusal hukuk düzenimizin bir parçası haline getirmiştir.

Temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz, işitme engelli bireylerin topluma tam ve diğer bireylerle eşit katılımlarının sağlanması ve toplumdaki yaşam kalitelerinin arttırılması temennisiyle 16’ncı yılında Türk İşaret Dili Bayramı’nı kutlamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Paylaş :