Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan, beraberindeki heyetle birlikte Ankara’da bulunan İnsan Ticareti Mağdurları Sığınma Evi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyarette Sığınma Evi Müdür Vekili Hande Yeşilyurt’tan ayrıntılı bilgi alan heyet, barınma alanında incelemelerde bulundu. Heyet ayrıca sığınma evindeki mağdurlarla da görüşmeler gerçekleştirdi.
Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Süleyman Arslan, TİHEK’in İnsan Ticaretiyle Mücadele Komisyonu doğal üyesi olduğunu hatırlatarak insan ticareti mağdurlarının barınma şartlarını incelemek üzere bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.
“Devletler insan kaçakçılığına karşı somut çözümler üretmeli”
30 Temmuz İnsan Ticaretiyle Mücadele Gününde bir farkındalık oluşturmak istediklerini de belirten Arslan dünyada 40 milyonu aşkın insan ticareti mağduru olduğunu, bu suç türünden yılda 150 milyar dolar gelir elde edildiğini ve insan ticaretinin uyuşturucu ticareti ve silah kaçakçılığından sonra dünyada en fazla yasadışı gelir edilen üçüncü suç türü olduğunu vurguladı. . Arslan devletlerin bu konuda kuru sözler yerine işbirliği içinde somut çözümler üretmesi gerektiğini söyledi.
Arslan Diyarbakır Annelerinin tuttukları ve toplumun tüm kesimlerinden destek gören evlat nöbetini de hatırlatarak terör örgütlerinin çocuk yaşta veya yetişkin, kadın veya erkek ayırt etmeksizin aldatarak veya zorla tuzağına düşürerek kişileri terör eylemlerinin aracı haline getirmesinin de insan ticaretinin bir tür olduğunu söyledi. Arslan, “İnsan Ticaretiyle Mücadele Günü vesilesiyle evlat hasreti çeken Diyarbakır annelerinin acılarına ortak olmalıyız, bu çığlığı artık tüm dünyanın duyması gerekiyor” diye konuştu.
Sığınma evindeki temaslarını değerlendiren Arslan, yetkililerin yanı sıra mağdurlarla görüşüp sıkıntıları dinlediklerini, sığınma evinde kendilerine yapılan muameleden memnun olup olmadıklarını sorduklarını, taleplerini dinlediklerini belirtti.
Arslan genellikle sığınma evlerinde barınanların fuhuşa zorlanan kadınlar olduklarını ifade ederek erkeklerin de insan ticaretinden mağdur olduklarını, bu kişilerin uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı gibi suçlarda kullanıldığını, bu konuda net verilerin ortaya konulmasının şart olduğunu vurguladı.
Arslan sığınma evinde barınanların koruma altına alındığını, gerek maddi-manevi gerek ise eğitim ve iş desteği sağlandığını ve talep etmeleri durumunda kendi ülkelerine de gönderilebildiklerini söyledi. Arslan, bu alanda yapılan çalışmalara katkı sağlamak amacıyla TİHEK’in yerinde incelemelere önem verdiğini belirtti.
“Mağdurlar kendilerini yalnız hissetmesin”
Arslan, insan ticareti mağdurlarının kendilerini yalnız hissetmemeleri gerektiğini de vurgulayarak darda kalanların TİHEK’e başvurabileceğini, başvurularda ilgili kurumlarla iletişime geçilerek sürecin takip edildiğini söyledi. Arslan, “Mağdurlar Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen 157 numaralı YİMER (Yabancılar İletişim Merkezi) hattıma da başvurarak yardım talep edebilirler” diye konuştu.