e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Limasol Kentindeki Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi'ne Yapılan Kundaklama Saldırısına İlişkin
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Limasol Kentindeki Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi'ne Yapılan Kundaklama Saldırısına İlişkin
27.08.2023
A- A+

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Limasol kentindeki Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi’ne 26 Ağustos 2023 tarihinde erken saatlerde kundaklama saldırısı yapıldığına ilişkin haberler yazılı ve görsel medyada yer almıştır.

Başta Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası sözleşme tarafından din ve vicdan hürriyeti güvence altına alınmış;  kişilerin dini, inancı ve mezhebi sebebiyle ayrımcılığa uğraması yasaklanmıştır. Bu doğrultuda hiçbir ayrım gözetilmeksizin bireylerin hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması, bu hakların herkes için eşit ve güvenli bir biçimde uygulanmasının sağlanması bakımından gerek taraf devletlere gerekse uluslararası kuruluşlara birtakım yükümlülükler getirilmiştir.

İslam karşıtlığı/İslamofobi dünyada din ve inanç temelinde ayrımcılığın ve nefret söyleminin en yaygın görünümlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Camilere yönelik saldırılar ve Kur’an-ı Kerim yakılması gibi arkaik eylemler de İslamofobiden kaynaklanan örneklerdir (Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, “Nefret Söylemi ve Nefret Suçları Sempozyumu Tebliğler Kitabı”, https://www.tihek.gov.tr/nefret-soylemi-ve-nefret-suclari-sempozyumu-tebligler-kitabi/, E.T. 27/8/2023). İslamofobi ile mücadele, devletlerin ve uluslararası kuruluşların temel görevleri arasında yer almaktadır. Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) da, Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele konulu 5 No’lu Genel Politika Tavsiye Kararı’nda “Hükümetlerin din özgürlüğünü destekleme ve istisnasız bütün inanç sahiplerinin yaşadıkları toplumlarda hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık korkusu taşımadan yaşayabilmesi ve gelişebilmesini güvence altına alma görevleri bulunmaktadır.” (ECRI, Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Konulu 5 No’lu Genel Politika Tavsiye Kararı: Ana Başlıklar, https://rm.coe.int/5-nolu-ecri-genel-politika-tavsiye-karar-mus-lumanla-ra-kars-hosgorusuzl/16808da199, E.T. 27/8/2023). Bu bağlamda uluslararası düzeyde İslamofobi konusunda birtakım tedbirler alınmaktadır. Ülkemizin girişimleri sonucunda da İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kabul edilen ve 2022 yılında BM Genel Kurulunda alınan karar ile 15 Mart, “İslamofobi ile Mücadele Uluslararası Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu konuda ülkemizin ortaya koyduğu çaba, İslam karşıtlığının ortadan kaldırılması açısından büyük önem arz etmektedir.

Din ve inanç hürriyetinin uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmasına ve uluslararası arenada yaşanan olumlu gelişmelere rağmen özellikle Avrupa’da İslam dinine ve Müslümanlara yönelik nefret söylemi ve nefret suçları artış göstermektedir. Bu müessif eylemlerin son örneği ise 6 Ağustos 2023 tarihinde GKRY’nin Limasol kentinde bulunan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi’ne yapılan yönelik kundaklama saldırısıdır. Son zamanlarda İslam dinine ve Müslümanlara yönelik nefret söylemlerinin ve suçlarının artış göstermesinin, İslamofobi ile mücadelenin hızla kurumsallaşmasını ve uluslararası iş birliğini gerektirdiği açıktır.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK),  6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevleri” başlıklı 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde İnsan hakları ve ayrımcılıkla mücadele alanındaki uluslararası gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek” ile görevli ve yetkili kılınmıştır. Bu kapsamda GKRY’de yaşanan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi’ne yönelik kundaklama saldırısını kınıyor ve olayın takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Paylaş :