e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
Fransa'da Düzenlenecek Paris Olimpiyat Oyunlarında Sporcuların Başörtüsü Takmasının Yasaklanmasına İlişkin Basın Açıklaması
Fransa'da Düzenlenecek Paris Olimpiyat Oyunlarında Sporcuların Başörtüsü Takmasının Yasaklanmasına İlişkin Basın Açıklaması
03.10.2023
A- A+

Fransa’da 2024 yılında düzenlenecek Paris Olimpiyat Oyunlarında Fransız takımlarında yer alan sporcuların başörtüsü takmasının yasaklandığı haberi, Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera’nın katıldığı bir yayında duyurulmuştur.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) başta olmak üzere birçok uluslararası sözleşmede din ve vicdan hürriyeti güvence altına alınarak; kişilerin dini, inancı ve mezhebi nedeniyle ayrımcılığa uğraması yasaklanmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve BM İnsan Hakları Komitesinin kararlarında vurgulandığı üzere; AİHS’in 9’uncu maddesinde düzenlenen din ve vicdan özgürlüğü ibadet ve dinsel ritüellerin yerine getirilmesini, dini inancın sembollerinin kullanılmasını ve o dinin bayram ve dinlenme günlerine uyulmasını da kapsamaktadır. Din veya inanca uygunluk ya da din veya inancın gereklerinin uygulanması, yalnızca törenleri değil aynı zamanda, beslenme ile ilgili belirli âdetleri, belirli kıyafetlerin giyilmesini, başörtüsü takılmasını da içerebilir (TİHEK, B. No: 2019/3404, K. No: 2020/26, para.29). Bu bağlamda başörtüsünün de din ve inanç özgürlüğü kapsamında bir dışa vurum şekli olduğunun kabul edilmesi gerekmektedir. Ayrıca kişiye inancının gereği olarak başörtüsü takması nedeniyle bir hizmetin sunulmaması durumunda din ve inanç temelinin yanı sıra cinsiyet temelinde de ayrımcılık yapılmış olacaktır (TİHEK, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın 15.07.2021 Tarihli Kararına İlişkin Değerlendirme Raporu, 2023, Ankara, s. 35).

6701 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinde hukuken tanınan hak ve hürriyetlerden yararlanmada “cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş” temellerine dayalı ayrımcılık yasaklanmıştır. İlgili Kanun’un 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde “insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele alanındaki uluslararası gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek” Kurumun görevleri arasında sayılmıştır.

Bu çerçevede temel misyonu insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi olan Kurumumuz, Fransa Spor Bakanı tarafından açıklanan yasağı şiddetle kınamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Paylaş :