e-Başvuru
Erişilebilirlik Menüsü
Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Topraklarındaki Pile Yiğitler Yolu Yapımına Müdahalesi Hakkında Basın Açıklaması
Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Topraklarındaki Pile Yiğitler Yolu Yapımına Müdahalesi Hakkında Basın Açıklaması
20.08.2023
A- A+

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne kolay ulaşımı sağlamak üzere uygulamaya konulan Pile-Yiğitler yol projesi BM Barış Gücü tarafından engellenmeye çalışıldığına dair haberler basına yansımıştır.

Uluslararası insan hakları müktesebatı, kişilerin temel hak ve özgürlüklere erişimlerinin sağlanması ve bu hak ve özgürlüklerden etkili bir şekilde faydalanabilmesi hususunda Devletlere çeşitli yükümlülükler getirmektedir. Bu yükümlülükler, kişilerin insani bir biçimde, herhangi bir ek çaba sarf etmeksizin haklarına erişimi için fiziki ulaşım yollarının sağlanmasını da kapsamaktadır. Nitekim Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın “Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar” başlıklı 11’inci amaçta, “özellikle toplu taşıma sisteminin geliştirilmesiyle herkesin güvenli, uygun fiyatlı, erişilebilir ve sürdürülebilir ulaşım sistemlerine erişiminin sağlanması” gerektiği ifade edilmektedir.

Başta BM Evrensel Beyannamesi olmak üzere insan haklarını güvence altına alan tüm uluslararası sözleşmelerde bu hakların ayrım gözetilmeksizin herkes için eşit bir biçimde uygulanmasının sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu sözleşmeler ile yalnızca üye devletlere değil aynı zamanda uluslararası kurum ve kuruluşlara da bu yükümlülük yüklenmiştir. 26/6/1945 tarihli BM Antlaşması’nın 1’inci maddesinde “Ekonomik, sosyal, kültürel ve insancıl nitelikteki uluslararası sorunları çözmede ve ırk, cinsiyet, dil ya da din ayrımı gözetmeksizin herkesin insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygının geliştirilip güçlendirilmesinde uluslararası işbirliğini sağlamak” BM’nin amaçları arasında sayılarak, BM ve organlarına insan haklarının güçlendirilmesi alanında gerekli iş birliğinin sağlanması görevi yüklenmiştir.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) olarak 6701 sayılı TİHEK Teşkilat Kanunu’nun “Kurumun görevleri” başlıklı 9’uncu maddesinde belirtilen “(m) insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele alanındaki uluslararası gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek,” görevi kapsamında KKTC’de insani bir proje olarak hayata geçirilen yol yapım çalışmasına yönelik gerçekleştirilen müdahaleyi ve bölgede yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğimizi belirtiriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Paylaş :