Afrika’nın Kalkınması Yeni Ortaklığı (NEPAD) kapsamında 2003 yılında oluşturulan African Peer Review Mechanism (Afrika Akran Değerlendirme Mekanizması, APRM),Genel Müdürü Eddy Maloka ve beraberindeki heyet, 26 Ekim 2017 tarihinde TİHEK’i ziyaret etmiştir.
Toplantıya TİHEK’i temsilen Başkan Süleyman Arslan, İkinci Başkan Mesut Kınalı, Kurul Üyeleri Dilek Ertürk ve Mehmet Emin Genç, Başkan Yardımcısı Selahattin Doğan ile Uzman Yardımcısı Ezgi Kaşkaval Okyay katılım sağlamıştır.
Toplantının açılış konuşması TİHEK Başkanı Süleyman Arslan tarafından gerçekleştirilmiştir. Arslan, dünyadaki insan hakları çalışmalarına paralel olarak Türkiye’de de kurumsallaşma süreçlerinin olduğunu, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında TİHEK’in insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi ile ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik olmak üzere üç temel görevinin bulunduğunu, Kurumun hali hazırda ikincil mevzuat çalışmalarını tamamlamak üzere olup, ilgili alıkonulma mekanlarına yönelik ziyaretler gerçekleştirmeye başladığını ifade etmiştir.
Ardından, Mekanizmanın Genel Müdürü Eddy Maloka, Afrika Birliği bünyesinde oluşturulan APRM’nin, otuz altı üyesinin bulunduğunu, özellikle iyi yönetişim, sürdürülebilir kalkınma, kıta bazında ekonomik entegrasyonun sağlanması konusunda çalışmalar yürüttüğünü, demokrasi ve insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için Afrika’da ilgili mekanizmalarının oluşturulmasını ve güçlendirilmesini hedeflediklerini dile getirmiştir. Özellikle Afrika İnsan ve Halkların Hakları Komisyonu, Afrika İnsan ve Halkların Hakları Mahkemesi, Afrika ulusal insan hakları kurumları gibi paydaş oluşumlarla TİHEK arasında gerçekleştirilecek işbirliğini önemsediklerini ifade eden Maloka, paydaş kurumların temasa geçmeleri noktasında bir köprü vazifesi görmeye hazır olduklarını belirtmiştir.
Bu çerçevede, iki kurum arasında gerçekleştirilebilecek işbirliği olanakları ele alınarak, Afrika’daki ve insan hakları mekanizmaları ve TİHEK’i bir araya getirecek bilgi ve deneyim paylaşımına ilişkin çalışmaların her iki ülke açısından faydalı olacağı değerlendirilmiştir. Gelecek dönemlerde iki kurum arasında daha kapsamlı temasların gerçekleştirilmesi temennisi ile toplantı sonlandırılmıştır.