İslamofobi, “Müslüman kişilere ve İslam’a karşı duyulan güvensizlik, nefret ve korku hisleri ile sahip olunan yanlış bilgilerden kaynaklanan bir ırkçılık ve yabancı düşmanlığı şekli” olarak tanımlanmaktadır. İslam karşıtı söylemler, Müslüman bireyleri terörizm ve şiddetle ilişkilendirerek onları tehdit olarak göstermekte ve hedef almaktadır. Bu türden söylemler, toplumsal yaşamın tüm alanlarında Müslümanlara yönelik ayrımcılığı ve dışlanmayı körüklemektedir. Sosyal medya ve diğer iletişim kanallarında yayılan İslam karşıtı propaganda ve nefret söylemi, Müslüman bireylerin günlük yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Bu durum, toplumda birlik duygusunu zedelemekte; ön yargının ve ayrımcılığın yaygınlaşmasına zemin hazırlamaktadır.
Uluslararası toplumun tüm aktörlerinin; İslamofobiyle mücadele etme noktasında kararlı biçimde hareket etmesi, İslam’a ve Müslümanlara karşı her türlü ayrımcılığı önlemek için ortak bir çaba göstermesi gerekmektedir. Bu çerçevede, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 15 Mart’ın “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” olarak ilan edilmesi, İslam karşıtlığına dikkat çekmek ve uluslararası dayanışmayı pekiştirmek adına önemli bir kazanım olarak karşımıza çıkmaktadır.
Müslüman bireylere yönelik ayrımcılık teşkil eden uygulama ve politikaların dünya barışını sarsarak yaygınlaşması, Müslüman karşıtı ırkçılık ve ayrımcılık ile mücadele amacıyla kodifikasyon çalışmalarının evrensel düzeyde gerçekleştirilmesini gerekli kılmaktadır. Kurumumuz; insan haklarını koruma, geliştirme ve ayrımcılığı önleme misyonu doğrultusunda, İslamofobi ile mücadelede kararlılığını sürdürerek Müslüman bireylere yönelik her türlü ayrımcılığın ve ön yargının son bulduğu bir dünya temennisiyle 15 Mart Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü’nü kutlamaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.