İslamofobi, Müslüman kişilere ve İslam’a karşı duyulan güvensizlik, nefret ve korku hisleri ile sahip olunan yanlış bilgilerden kaynaklanan bir ırkçılık ve yabancı düşmanlığı şeklidir.
İslam karşıtlığı söylemleriyle, Müslüman kişiler terörizm ve şiddetle ilişkilendirilmekte ve tehdit olarak görülebilmektedir. İslam karşıtı söylem ve davranışlar, Müslüman kişi ve toplulukları, camileri, ibadethaneleri ve mezarlıklar gibi kutsal mekânları, Müslüman kişilerin evleri, okulları ve kuruluşları gibi mülklerini hedeflemektedir.
Müslüman kişilere yönelik nefret içeren söylemler, bireylerde fiziksel, ruhsal ve duygusal zararlara yol açmaktadır.
Basılı ve görsel yayınlar ile sosyal medyada Müslümanlara yönelik nefret söylemi artış eğilimi göstermektedir. Hatta bazı popülist siyasetçiler tarafından da Müslümanlara yönelik nefret söylemi olarak ifade edilebilecek beyanlarda bulunulmakta, bu yönde davranışlar sergilenmektedir.
İnsan haklarının ihlali sonucunu doğuran ve evrensel değerlere saldırı niteliği taşıyan söz konusu ifade ve davranışların önüne geçilmesi ve küresel barışın tesisi doğrultusunda gösterilen uluslararası çabaların güçlendirilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl BM Genel Kurulu tarafından 15 Mart, “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” olarak kabul edilmiştir.
Müslüman bireylere yönelik ayrımcılık teşkil eden politikalar, Müslüman karşıtı ırkçılık ve ayrımcılık ile mücadele amacıyla kodifikasyon çalışmalarının evrensel düzeyde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Evrensel barışın tesisi hususunda, Müslüman kişilere yönelik saldırıların önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Temel misyonu insan haklarını korumak ve geliştirmek, ayrımcılığı önlemek ve bu konuda farkındalık yaratmak olan Kurumumuz her türlü önyargının ve ayrımcılığın son bulduğu bir dünya temennisiyle 15 Mart Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü'nü kutlamaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.